De schok van de verandering


Ik was kort geleden in een winkel, en op zich is daar helemaal niks bijzonders aan, maar deze was groot genoeg om iets te hebben wat bij mij nostalgie opwekte: Een speelhoek. Ik was daar samen met een twee vrienden, en op een gegeven moment wilden we toch wel even die oude tijden herleven. Dus volgenden we de bordjes waarop iets stond waarvan vroeger ons hart sneller ging kloppen: 'speelhoek'. Wat ons daar wachtte was een ware schok.

Wat vroeger nog een fysieke belevenis was geweest, vol met ballen en speeltoestellen was nu veranderd in een visuele belevenis. In plaats van een ballenbak waren er twee grote ronde cirkels, met in de wanden schermen. Tegen een paar van die wanden waren fijne zitbankjes neergezet. Een paar kinderen lagen er kwijlend op, al tikkend tegen een scherm.

Totaal verbijsterd zagen we het aan.

Meteen rezen er een paar fundamentele vragen bij mij op:

- WAAR IS DE BALLENBAK??

- is dit leuker dan de ballenbak?

- Is dit de manier waarop we tegenwoordig onze kinderen laten spelen?, en zo ja, is dit dan echt wel de goede weg?


Eigenlijk zijn deze vragen grotendeels heel simpel te beantwoorden, want het is overduidelijk dat de ballenbak weg is, en omdat het 2015 is hij logischerwijs vervangen door een heleboel schermen. Het is nu eenmaal het digitale tijdperk, en de makers van de ballenbak zullen toen ze hem bedachten toch ook niet er van uit gegaan zijn dat hét speeltoestel voor kinderen was?

Dan de 2e vraag, deze is al een stuk moeilijker te beantwoorden, maar omdat we tegenwoordig niet meer ons spelgenot halen uit een potje monopoly maar uit het vernietigen van iemand anders zijn kasteel op Castle Clash, denk ik dat de kinderen van nu dit een heel goed alternatief vinden.

En dan de laatste vraag. Natuurlijk is het zo dat iedereen hier een mening over mag hebben en dat het er niet 1 mening is die de waarheid is. Maar ik vind wel, dat als je kinderen zo dag in dag uit laat spelen, je je toch echt moet gaan afvragen of ze niet een fundamenteel stukje fysieke speelontwikkeling missen? Want fysieke vaardigheden heb je een heel veel beroepen nodig. Of die straks nog bestaan of dat de robotisering dan zijn intrede heeft gedaan is nog ongewis. Maar feit is en blijft: je moet nog steeds iets van fysieke capaciteiten bezitten in deze wereld.

En al zou dit allemaal wel meevallen, toch vind ik het jammer. Ik vond de ballenbak namelijk gewoon leuk. Jij ook?

Elias Marseille

Reacties

Populaire posts