Graham Norton; genie op de zondagavond

Elke zondagavond kijk ik tot na middernacht de The Graham Norton show terug. Deze amusementsshow van de BBC wordt gepresenteerd door Graham Norton, een Britse komiek. Sommigen kennen hem wellicht van zijn hilarische commentaar dat hij altijd voor de BBC levert tijdens de uitzending van het Eurovisiesongfestival. Fragmenten hiervan belanden steevast de volgende dag in de TV draait door. Het zegt veel over de competentie van deze 52-jarige komiek die er in slaagt een van de slaapverwekkendste zangcompetities in Europa interessant te maken.

Maar elke week presenteert hij dus ook zijn eigen show. Deze is ook in Nederland te zien, NPO drie zend het elke zondagavond uit. Ik kijk het altijd terug, maar het is mijn slaap dubbel en dwars waard.
Waarom? Ten eerste omdat iedereen die pretendeert er ook maar enigszins toe te doen op de bank bij Norton komt zitten als ze iets te verkopen hebben. Denk aan de hoofdrolspelers van Star Wars, Mark Wahlberg, en muzikale gasten als One Direction of Justin Bieber Dit zorgt er meteen voor dat je voor de rest van de week geen enkele entertainmentpagina hoeft te lezen. Norton zorgt ervoor dat je het beste wat de branche heeft te bieden voorgeschoteld krijgt.

Iedere show heeft ongeveer het zelfde patroon. Eerst gaat Norton met een camera voor het publiek staan en voert een kleine sketch op. Daarna springt hij na de intro een klein rond podium op terwijl hij ‘OH!, OH!, OH! Schreeuwt. Dan volgt de introductie van de gasten begeleid door wat grappen. Dat klinkt ongeveer zo : ‘MR ….. is here tonight everybody!! ( hard gejuich). Vervolgens komen de sterren een voor een de studio binnen en nemen ze plaats op de fameuze rode bank van Norton.
Norton begint een bijzonder grappig gesprek, waarbij de meest hilarische anekdotes worden vertelt door de sterren. Dit is veel interessanter dan het standaard interview waarbij een ster vragen die hij/zij al talloze keren heeft gehoord als: ‘herken je jezelf in je karakter?” moet beantwoorden. Hier doet Norton niet aan, hij blijft uitzonderlijk grappig door het bij de anekdotes en 2 serieuze vragen per gast te houden. Vervolgens krijgen ze meestal een minuut of 2 de tijd om te vertellen waar hun film/boek/theatershow over gaat en krijgt de kijker een clip te zien van de film of theatershow. Zo gaat hij een voor de gasten af. 


Mochten de verhalen van de sterren niet zo bijzonder grappig zijn, dan heeft Norton altijd nog een bijzonder talent van het plaatsen van opmerkingen dié zo grappig zijn dat zelfs de sterren er om moeten lachen, ook al worden ze onderbroken in hun verhaal. Hierbij moet hij improviseren om het on-grappige verhaal te redden, maar als hij dat moet is hij op zijn best.

Hierna is het tijd voor ‘the musical guest of tonight’. Dit gaat meestal om echte wereldsterren als Justin Bieber of One Direction, of een net doorgebroken artiest. Na het optreden komen de artiesten bij de sterren op de rode bank zitten, waarna ze mogen vertellen wat ze te verkopen hebben.


Dan is de show bijna afgelopen, maar niet voordat er mensen zijn omgekieperd in ‘the red chair’. In deze stoel zitten doodgewone mensen die een zo leuk, grappig, of gênant verhaal proberen te vertellen. Als het verhaal niet bevalt dat staat er in de studio een hendel, en als deze wordt gebruikt kiepert de stoel met de persoon er in om. Dit is ontzettend grappig als de sterren en Norton een beetje lopen te fitten over of de stoel wel of niet moet worden omgekieperd.


Deze ongekende portie aan humor, entertainment en muziek levert Norton week na week. En ik heb nog nooit een aflevering gezien die niet grappig was. We hebben hier wat mij betreft te maken met een heus genie als het gaat om cabaret.
Het zal je ook niet verbazen dat het geniale plan om Adele mee te laten doen aan een Adele-imitator wedstrijd aan het brein van Norton is ontsprongen:


Kijk hier de meest recente aflevering van The Graham Norton Show terug:
http://www.npo.nl/the-graham-norton-show/POMS_S_VARA_632657


Elias Marseille               

Reacties

Populaire posts