Valerio International: waarom dit programma het kijken waard is.



Wonen in een ver land en ook nog succes hebben op professioneel vlak, het is de combinatie die in het televisie programma 'Valerio International' erg leuk wordt gebracht. 

In het programma gaat Valerio Zeno op bezoek bij bekende en onbekende Nederlanders die succesvol zijn in hun werk en hiervoor in het buitenland wonen.

Sinds een paar weken loopt het tweede seizoen, en het zo langzamerhand één van mijn favoriete programma's geworden.

Tijdens een aflevering krijg je namelijk een paar ontzettend interessante items voorgeschoteld. Zo zie je bijvoorbeeld hoe een dag in het leven van DJ Martin Garrix eruit ziet, of wie er nu achter de knoppen zit bij een Hollywood blockbuster.

In elke aflevering worden er altijd twee verschillende mensen onder de loep genomen, en er wordt twee of drie keer per aflevering tussen deze twee verschillende verhaallijnen geswitcht. De personen waar het om draait kunnen gaan van Hardwell tot een Nederlandse top chef in Japan. De onbekende Nederlanders zijn meestal het interessantste. Dit omdat zij soms een beroep beoefenen dat je helemaal niet kent, maar heel gaaf blijkt te zijn, of omdat ze iets doen wat heel erg bijzonder is ( denk aan een jongen van 20 die uit het niets opeens schoenen aan de groten der aarde verkoopt, en de impact die dit op hem persoonlijk heeft).



Nadat eerst de hoofdpersonen worden voorgesteld in het begin van de aflevering, nemen ze Valerio altijd mee naar de plaats waar 'the magic happends': hun werkplek. Meestal bestaat dit uit een kantoor tour en een interview over het werk van de desbetreffende persoon.

 Daarna is het tijd voor mijn favoriete onderdeel: het persoonlijke interview, meestal bij de Nederlander thuis. Hier worden altijd de meest interessante dingen gezegd. Het gaat dan onder andere over levenskeuzes, hoe het is om te wonen in het land waar ze verblijven, of over verschillende aspecten van hun werk.



Hier krijg ik persoonlijk meestal nieuwe inzichten van, omdat je merkt dat mensen echt verstand hebben wat datgene waar ze over praten, en dat wat ze zeggen ook echt iets dieper gaat dan de standaardantwoorden die ze ook hadden kunnen geven.

Zeno zelf is overigens, zo lijkt het in ieder geval, erg goed in het op zijn gemak stellen van de persoon die hij interviewt. De grapjes, in combinatie met de ontwapende manier waarop hij interviewt: het is de olie waar het programma op loopt.

Het allerinteressantste zijn de interviews waar er een heel andere kant naar boven komt dan je verwacht van de mensen die hij interviewt, zoals bijvoorbeeld bij toenmalig lid Josje van K3. Zij reageerde heel raar op enkele van Zeno's vragen, wat heel interessante televisie opleverde.  

Je merkt overigens wel heel erg het verschil tussen de mensen die voor de schermen, of er juist achter werken. Degenen die ervoor werken hebben meestal een PR team, waarvan je weet dat die hun client van te voren hebben voorbereid op het bezoek van Valerio. Dit zorgt voor gestroomlijnde antwoorden, die meestal niet zo heel erg veel toevoegen.

Zo weet Martin Garrix precies wanneer hij persoonlijk moet worden in zijn antwoorden, en waar hij wel en niet over praat.

Wat een verschil is dit vergeleken met iemand die achter de schermen werkt en die echt moet nadenken over zijn of haar antwoord nadat Zeno een vraag heeft gesteld. Dit bijvoorbeeld omdat het werk dat ze doen zó complex is dat het niet in een zin te vangen is.  Feit is wel dat je zeker weet dat het antwoord van de onbekende persoon 100 keer eerlijker is dan het ingestudeerde van de beroemdheid.

Waar ook een groot verschil in ligt is wat de mensen van hun werk kunnen laten zien. Als je DJ bent dan kun je een een of andere spetterende show laten zien als concreet voorbeeld van wat je werk inhoudt, terwijl sommigen alleen hun succes danken aan het feit dat ze heel goed kunnen koken. Dit komt natuurlijk heel verschillend over, en voor de kok is dit natuurlijk veel moeilijker. Mijn hart gaat toch sneller kloppen van zo'n show dan van een rondleiding in een of ander kantoor.

Al met al raad ik je dus ten zeerste aan om eens naar een aflevering van 'Valerio International' te kijken! Ik hoop dat je het net als ik de moeite waard vind :)

Elias Marseille 

Reacties

Populaire posts