Wat er mis is met het EKHet EK van 2016 in Frankrijk tot nu toe een beschamende wantvertoning geweest op organisatorisch vlak. Dit is waarom:

1 (sommige) fans
Dat het mogelijk is voor 'supporters' van Kroatië en Rusland om zich zo te misdragen is op zichzelf al vreselijk.

Met vuurwerk gooien of over een hek klimmen om het hoofd van een rivaliserende supporter te vernielen zijn dingen die niet, en ook nooit op een EK zullen thuishoren, althans dat is wat de UEFA wil.

Tot nu toe falen ze jammerlijk in deze ambitie.

Wat nog wel het beschamendste is, is dat de UEFA vindt dat de schuld ligt bij het team of de bond waar deze 'fans' bij horen.

Met als gevolg dat Rusland bijna gediskwalificeerd werd, en de bond van Kroatië nu een grote boete (100.000 euro) aan zijn broek heeft hangen.

Maar wiens fout is het dat die supporters vuurwerk het stadion in konden smokkelen? Of dat er niet is nagedacht over hoe hoog je het hek maakt naast het vak voor de hooligans?

Bovengenoemde dingen zijn toch echt de taak van de organisator. En volgens is die organisator niet het team van Rusland, of de bond van Kroatië. Dat is de UEFA. Maar toch heeft deze het idee dat het niet haar schuld is dat supporters zich zo misdragen.

En het werd nog erger.

Want het ergste voorval vond plaats tijdens Engeland- Rusland toen supporters van Rusland over een hek klommen en begonnen te vechten met supporters van Engeland. Dit was natuurlijk ontoelaatbaar, en de UEFA trad ook adequaat op door deze supporters naar huis te sturen.

Maar toen de Hongaarse hooligans in ditzelfde stadion kwamen was het voor hen mogelijk om over hetzelfde hek te kunnen klimmen.

Een bepaalde organisatie leert tot nu toe nog niet van zijn fouten. Want blijkbaar was de UEFA iets te druk met onschuldige bonden straffen in plaats van iets te doen aan de hoogte van het desbetreffende hek. Hypocrisie voert de boventoon bij de UEFA.


2 De nieuwe opzet met 24 landen

Afgelopen maandag maakte de UEFA bekend dat het blij is met de nieuwe opzet van het EK, waardoor nu 24 landen in plaats van 16 mogen meedoen.

Wat mij betreft is dat de beste grap van het hele toernooi.

Ze kunnen niet serieus menen dat het een goed idee was om landen zoals Roemenië, Tsjechië, Oostenrijk  mee te laten doen aan dit EK.

Door hun lage niveau is het toernooi er in zijn geheel niet beter van geworden.

Ik heb een aantal wedstrijden van deze landen gekeken, maar geloof me, deze teams voegen echt niets toe. Het niveau neemt door spelers zoals de keeper van Oostenrijk, die werkelijk niets goed deed in de wedstrijd tegen Portugal.


3 De velden
Om voetbal te spelen heb je een goed veld nodig dat het hele toernooi meekan. Deze primaire eis is blijkbaar al te veel gevraagd voor de UEFA, want er is nog geen goed woord gevallen over de conditie van de knollenvelden die het heeft afgeleverd.

Spelers en coaches hebben al forse kritiek geleverd op het de staat van de velden in Frankrijk, maar daar kwam onlangs ook nog de SFG bij, de Franse grasassociatie :

''De Europese voetbalbond zou de specialisten volledig hebben genegeerd en verkeerd gras hebben aan laten leggen. "Niet toevallig zijn daar de grootse problemen'', bracht de beledigde Franse grasassociatie SFG in een verklaring naar buiten.''

Zie hier het hele artikel: http://www.nu.nl/ek-2016/4280708/franse-grasbond-wijst-uefa-kritiek-slechte-ek-velden.html

Zo wordt het veld in Lille vervangen, en zoals het er nu uitziet zal dat misschien ook in andere steden gaan gebeuren.  

Dit waren de mensen en organisties die het buiten het veld hebben laten afweten. Maar ook op het veld vallen de prestaties tegen. Ik heb het over de topspelers. Want tot nu toe zijn er daar maar twee van die echt het gewenste niveau leveren: Andres Iniesta en Jerome Boateng

Voor de rest heeft Zlatan moeite met kansen zoals deze:Vind Ronaldo het moeilijk om deze bal tussen het de palen van het doel te krijgen:

En zitten de beoogde sterren van het Franse elftal hier :

De UEFA en de supporters moet zich diep schamen voor de problemen die ze op dit toernooi hebben veroorzaakt. Het doet het imago van de sport namelijk geen goed, en het kan gewoon veel beter.Elias Marseille 

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts