Mijn mening over het eerste debat van de presidentsverkiezingenOm 3 uur s'avonds begon het eerste debat van dit jaar tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Ik stond om half 3 s'nachts op en deed op dit blog live verslag van het debat. In deze post geef ik mijn visie op het debat. 

Ik moet zeggen dat ik me gek had laten maken door de media, die een straatgevecht voorspelden. En ja, ze schreeuwden af en toe door elkaar, met vaak Trump die vervolgens doorpraatte, maar nee, het werd geen straatgevecht.

Het bleef over het hele debat gezien een goede discussie. Ik vond dat Trump niet heel veel inhoudelijke uitleg gaf over zijn plannen. Wat hij vanavond vooral heeft gedaan is het drammen op de tekortkomingen die hij ziet bij de zittende macht.

Wat hij zelf anders zou doen, is altijd samen te vatten in een zin. Meestal iets in de strekking van: i'm going to make it great. Ik vind dat persoonlijk geen antwoord. Dat is gewoon de situatie zoals die nu is nemen, en vervolgens zeggen dat je het helemaal anders zou doen. Maar kijkers vragen zich vervolgens af wat hij dan precies zou doen, en hoe. En daar geeft hij geen antwoord op.

Over het hele debat gezien zie ik een vrouw die weet wat ze gaat doen als ze het Witte Huis inkomt, en die een plan heeft. En aan de andere kant van het podium een man die veel brult, veel praat over de ander, en zelf geen enkele duidelijkheid gaf over wat hij nu zou doen als hij president zou worden.

Wat ik Trump wel moet nageven is dat hij sterk overkomt in zijn toon. Hij is zonder twijfel, dramt gewoon door, en heeft een sterk stemgeluid. Probleem is alleen dat als je luistert naar wat hij zegt, dat het kant noch wal raakt.

Toen Trump en Clinton het debat ingingen, was de grote vraag of Trump zich presidentieel kon gedragen en overkomen. Ik moet toegeven, dat is hem gelukt. Hij was sterk, liet zich niet van de wijs brengen en had af en toe een rake opmerking.

Hetzelfde geld voor Clinton.

Wat ik miste in het debat was een discussie over immigratie, ik hoop dat dit onderwerp nog wordt besproken in het volgende debat.

Als ik een uitslag zou moeten geven voor dit debat, dan zou het het een gelijkspel moeten zijn. Maar dit is in het voordeel van Trump, omdat hij dus niet door de mand is gevallen.

Ik wacht nog steeds op de vraag over inhoud waarop mensen voor één keer niet genoegen nemen met een een of ander vaag kut antwoord, maar een echt, substantieel antwoord verlangen van Trump, dan gaan we zien of hij daadwerkelijk een antwoord heeft.

Al met al was het een interessante avond, en de komende dagen zal duidelijk worden in wiens voordeel dit debat werkt in de polls.

Elias Marseille


Reacties

Populaire posts