Recensie: Illuminate van Shawn Mendes.


Om 12:00 kwam eindelijk de postbode. Ik had het album al ruim 1,5 maand geleden besteld, en vandaag kwam het dan eindelijk uit. Illuminate, het tweede album van Shawn Mendes.

De zanger van onder andere megahit Stiches (ruim 613 miljoen weergaven op Youtube, 581 op Spotify) komt met zijn tweede album. Eerste single Treat You Better was met 272 miljoen hits op Spotify al een gigantische klapper, en de rest van het album mag er ook zijn. 

Mendes verkoopt zichzelf op dit album als de perfecte schoonzoon. Schandaalvrij en zonder een buitensporig relatieverleden zingt hij mierzoete lyrics die je vervolgens ook gelooft. De kleuren op de covers van de singels en het album zijn ingetogen en diep. Het representeert naar mijn mening precies het beeld dat Mendes wil verkopen. Wat hij biedt is een alternatief voor alle ouders die hun 12- jarige dochter nog even willen beschermen tegen de Lil Kleines van deze wereld. 

Het woord gentleman komt meerdere malen voor in de teksten. Ze gaan ook allemaal over de verlangens van een jongen naar een bepaald meisje, die vervolgens passievol worden bezongen. Het woord bitch zul je bijvoorbeeld ook nooit tegenkomen in een van zijn nummers. 

En natuurlijk, we snappen allemaal wat hij met zinnen als i can't deny i want your body bedoeld. Maar hij brengt het op een manier die de meeste mensen nog wel slikken. Hij blijft clean, met een ondeugend randje. 

Dan het instrumentale gedeelte. Wat meteen opvalt is dat hij niet meedoet aan de elektronische golf die op dit moment door de hitlijsten trekt. Je hoort voornamelijk veel gitaar en drum, en nauwelijks iets wat aan een paneeltafel is gecreeërd. Dat is verfrissend en doet authentiek aan. 

Bij no promises lijkt het alsof hij een uitstapje maakt richting Justin Bieber. Het klinkt dan wel iets anders dan je gewend bent van hem, maar dat dit een nummer is dat we veel op de radio gaan horen.

Diep gaat hij natuurlijk ook. In het nummer 'hold on' staan een paar prachtige zinnen over de relatie met zijn vader. De lyrics vallen hier echt heel erg op, en hij zingt voor het eerst echt over zichzelf. Een heel leuke afwisseling. 

Ook experimenteert hij in het nummer understand met een stijl die ik eerder associeër met Macklemore en Ryan Lewis. Het gebruik van de piano, en het deel waarin hij niet langer meer zingt maar letterlijk tot jou als luisteraar spreekt met wat levensadvies doen erg denken aan het Amerikaanse duo. 

Al met al heeft Mendes een geweldig album afgeleverd. Na het eerste album zijn de verwachting altijd hoog, maar hij voldoet er met verve aan. Een dikke 9/10. 

Elias Marseille  

Reacties

Populaire posts