Ben je tegen Trump? Dan is het tijd om in paniek te raken.


E-mails. Samen met woorden als 'pussy' en 'rapists' zijn ze de meest besproken woorden van deze verkiezingen. En die e-mails, die konden wel eens de verkiezingen bepalen. 

Het gebeurde afgelopen vrijdag. James B. Comey, de directeur van de F.B.I stuurde een brief aan het Amerikaanse Congres. Hij zei daarin dat er nieuwe e-mails waren opgedoken in de zaak van Hillary Clinton. 

Een van de naaste vertrouwelingen van Clinton, Huma Abedin was getrouwd met Anthony Weiner. Deze man zat diep in de kring van Clinton vertrouwelingen, en zijn e-mailaccount is dus belangrijk voor het onderzoek. Agenten van de F.B.I. namen op 3 oktober zijn digitale apparaten in beslag, en hebben nu toestemming om in zijn inbox te kijken. 

In principe is hier nog niks aan de hand. Maar het gaat om de beeldvorming. Op het moment dat dit bekend werd, berichtten alle media hierover. Overal die drie woorden: 'Clinton. E-mail. Scandal.' Het ging nergens anders meer over. 

Het is natuurlijk funest. Nadat Trump zichzelf voor gek had gezet in de afgelopen drie debatten, en Clinton voor stond in alle Swing states, leek ze de verkiezingen te gaan winnen. Maar nee hoor, Comey vond het nodig om alles te verpesten. 

De brief die hij stuurde naar het Congres is van grote invloed. Kiezers die nog niet weten op wie ze gaan stemmen, krijgen nu een slechter beeld van Clinton. En of dit nu terecht is of niet, het benadrukt de mindere kanten van Clinton, en doet Trump beter lijken. 

Uit peilingen bleek dat ongeveer 3 procent van het electoraat (de mensen die kiezen) beïnvloed worden in hun stem door Comeys brief. En dat maakt uit. Het is in deze verkiezingen namelijk vechten om de procenten. 

En kijk; natuurlijk, Clinton moet worden berecht als ieder ander persoon. Maar de nood voor deze brief was er niet. Comey had kunnen wachten totdat hij weet of het echt mails zijn die van waarde zijn voor het onderzoek naar Clintons @-mails. 

kijk bijvoorbeeld naar de peilingen in deze 2 swing states (staten die heel belangrijk zijn om te winnen als je president wilt worden)Daarin zie je heel duidelijk dat sinds vrijdag Trump een boost kreeg in de polls. 

Comey laat dus nu een bom barsten, met minder dan twee weken te gaan voordat de nieuwe president wordt gekozen. Dat is dubieus, en maakt de verkiezingen weer ontzettend spannend, want het heeft dus grote gevolgen op sommige polls. 

Dus als je vind dat Amerika en de wereld er niet beter van worden als Trump president zou worden, dan is dit het moment om in paniek te raken. 


Elias Marseille 

Reacties

Populaire posts