Live verslag 3e debat Amerikaanse presidentsverkiezingen.


Vanavond wordt het laatste debat van deze verkiezingen gehouden. Het debat vindt plaats in Las Vegas, en begint om 3 uur. Ik doe hieronder live verslag. 

2:56 Over 4 minuten is het zover; dan begint het derde en laatste debat van deze presidentsverkiezingen. Het is voor Donald Trump een laatste kans om nog te redden wat er te redden valt. Voor Hillary Clinton is het haar laatste kans om Trump voor een idioot groot publiek te ontmaskeren als ongeschikt voor het presidentschap

2:59 Het debat word gehouden op de University van Las Vegas.

3:00 de kandidaten betreden het podium. Opvallend: net als de vorige keer worden er geen handen geschud.

3:05 Het eerste onderwerp is het Supreme Court. Dit is het hooggerechtshof van Amerika. Deze zorgde er bijvoorbeeld vorig jaar nog voor dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen. Het bestaat uit 9 rechters, die als ze vervangen moeten worden, worden voorgedragen door de President. Hiermee heeft de president dus heel veel invloed op het Supreme Court, want het is een benoeming van het leven.

3:07 Korte samenvatting van Clintons statement: Het Supreme court moet door op de progressieve weg die er is ingeslagen de afgelopen 8 jaar. Het moet een Supreme Court voor het volk zijn, en niet voor bedrijven of andere belangengroepen.

3:09 Het is Trumps beurt. Hij klinkt echt ongelooflijk moe. Zijn stem is laag, en hij praat veel langzamer dan normaal het geval is. Hij geeft een standaard antwoord en noemt de lijst met twintig rechters die hij vrijgaf met hierop rechters die hij zou nomineren voor het Supreme Court. Dat waren natuurlijk allemaal ultra rechtse mensen.

3:11 Het gesprek gaat verder naar de grondwet en wapens. Clinton praat over het algemene standpunt dat de Democraten hierop hebben: wapens mogen niet in de handen komen van mensen die er gevaarlijk mee zijn. Dit ter bescherming van de Amerikaanse bevolking.

3:12 Het valt op dat in vergelijking met Trump Clinton iets zekerder praat, en haar zinnen beter lopen dan die van hem.

3:13 Het gaat nu over de restricties die er mogelijk op wapens zouden worden gezet. Trump zegt dat er in Chicago heel strenge regels zijn, en dat het daar erg gevaarlijk is.

*Dit is waar, maar hij heeft het hier over professionele criminelen.

3:15 Het onderwerp is abortus. Trump wordt nu iets feller, en begint meer met zijn hand te zwaaien, en ook zijn stem gaat omhoog.

3:16 Clinton is natuurlijk pro-choice. en begint over planned parenthood, dat is de organisatie die abortussen verricht in Amerika. Ook grijpt ze natuurlijk terug op de uitspraak van Trump dat vrouwen met die een abortus ondergaan gestraft moeten worden.

3:18 Clinton vind dat er regelgeving op abortus mag zijn, maar dat je de belangen van ouders voorop moet zetten

3:19 Trump begint over het wegnemen van baby's in de negende maand. Clinton zegt dat dit een schrikbeeld is, en dat het niet waar is.

3:20 Het volgende onderwerp is immigratie.

3:20 Trump zegt dat het slecht is dat Clinton amnestie wil geven aan immigranten. Hij wil sterke grenzen, en noemt de vier ouders die in het publiek zitten, wiens kinderen door immigranten zijn vermoord. Hij zegt dat er door Clinton en Obama veel drugs Amerika inkomen, en dat hij een muur wil bouwen tussen Mexico en Amerika.

3:22 Hij is trouwens nog steeds verkouden, de zoveelste snif nu.

3:23 Clinton begint over een immigrantenkind dat bang is dat haar ouders gedeporteerd worden omdat die niet in Amerika zijn geboren, maar zij wel. Clinton begint over de razzia-achtige praktijken  die je zou krijgen als je immigranten zou gaan deporteren. Ze zou in haar eerste 100 dagen voorstellen doen om de wetgeving op immigranten te verbeteren.

3:25 De eerste keer dat Trump onderbroken word, hij het gevecht met de moderator verliest, en vervolgens door Clinton heen praat en zijn mond houd.

3:26 Trump gaat over de deportaties van Obama praten, Van Trump mag je burger worden, maar dan moet dit wel op de legale manier.

3:28 Clinton vs de moderator. Clinton wint, en krijgt vervolgens een vraag over een speech die ze gaf aan een Braziliaanse bank, en Trump bedank hem hiervoor, wat de moderator grappig vind.

3:29 Clinton legt in twee zinnen uit wat ze bedoelde in die speech, en komt vervolgens uit bij de pogingen van Rusland om de verkiezingen in Amerika te beïnvloeden.

3:30 Trump maakt een grapje en begint weer over de grenzen en immigratie.

*Deze man bepaald gewoon zelf waar hij over praat. Dan is het natuurlijk wel heel makkelijk om te debatteren.

3:31 Trump zegt dat hij tenminste wordt gerespecteerd door Poetin, iets wat Obama en Clinton volgens hem niet kunnen zeggen.

3:32 Een snelle woorden wisseling:

Clinton: because he would like a puppet as president 

Trump: You are the Puppet!

3:33 Trump begint door Clinton en de moderator heen te schreeuwen. als deze (moderator) zegt dat hij alleen maar een vraag wil stellen stopt hij met schreeuwen en zegt 'dat is goed'.

3:34 Trump doet het voor zijn doen echt goed in dit debat. Hij laat zich niet van zijn stuk brengen. Het kan hem aan zijn reet roesten wat Clinton zegt, hij praat gewoon door met zijn oneliners en reageert niet direct op wat Clinton zegt.

3:35 Het volgende onderwerp is de Economie. Ze mogen allebei hun plan uitleggen.

3:37 Clinton richt zich op de middle class en nieuwe kansen. Verder wil ze een verhoging van het minimumloon en gelijke betaling voor vrouwen. Ook wil ze naar de universiteit gaan zo goedkoop mogelijk maken. En ook wil ze belasting heffen op de rijken. Ze valt Trumps plan aan, en zegt dat het alleen maar goed is voor rijke mensen.

3:39 Trump zegt dat de belastingen alleen maar zouden stijgen als Clinton aan de macht komt. Dan praat hij over iets anders dan de economie. Het gaat over de NATO en dat de bondgenoten van Amerika niet genoeg betalen voor de bescherming die Amerika ze biedt.

* Dat heeft dus echt bar weinig met de Amerikaanse economie te maken, meer met de overheidsinkomsten. Maar dat interesseert Trump natuurlijk weer helemaal niet, hij heeft bij elk antwoord dat hij geeft een kleine kortsluiting, waardoor zijn antwoorden vaag zijn, of niet op het antwoord gericht.

3:41 Trump wil nieuwe handelsovereenkomsten, want er zijn heel veel banen verdwenen naar bijvoorbeeld Mexico.

3:42 Clinton gaat niet meer belasting heffen op mensen die minder dan $250.000 verdienen, en ze zegt dat bij haar de nationale schuld niet zou stijgen. 'not with a single penny'

3:43 De moderator zegt dat het stimulatieplan van Obama tot een slome groei van het BBP heeft geleid, en hij vraagt of Clinton niet hetzelfde plan voorstelt. Dit vind Trump leuk en hij zegt RIGHT, waarop de moderator moet lachen.

3:45 schreef ik daarnet nog dat Trump een goede avond heeft, dan geld dit zeker ook voor Clinton. Ze maakt goede punten en ze vliegt niet uit de bocht.

Wat er echt veranderd is, is dat Trump van 'zeer zwak' naar 'stabiel' is gegaan in zijn debatprestatie.

3:47 Trump zaagt de handelsovereenkomst NAFTA door, die Bill Clinton ondertekende.

3:47 Clinton verdedigd zich, en zegt dat Trump zijn eigen productie ook naar lagelonenlanden heeft verplaatst, en dat dit erg is.

3:48 Trump interrumpeert. Excuse me. My turn. En ze houdt haar mond.

3:49 Volgens Trump miste er op het einde van haar ambtstermijn bij het ministerie van Buitenlandse Zaken 12 miljard.

3:51 Clinton vergelijkt haar ervaring met Trump en geeft hiermee aan hoe ervaren ze is in vergelijking met Trump.

3:52 Trump begint over de buitenlandpolitiek van Amerika

3:52 De Moderator begint over de 9 vrouwen die Donald Trump beschuldigen van seksueel misbruik. Hij antwoordt gewoon niet, en gaat door over geweld dat door Obama en Clinton veroorzaakt is.

* Ik ben het echt spuugzat dat hij dit gewoon blijft ontkennen, terwijl iedereen het aannemelijker vind dat dit waar is, omdat hij er dus al over opschepte tegen Billy Bush in het oh zo beruchte filmpje. Maar het interesseert hem gewoon niets dat mensen hem nu zo zien blijkbaar

3:53 Hij zegt dat hij die vrouwen niet kent, en dat hij totaal onschuldig is. It was all fiction.

3:54 Clinton zegt dat Trump zei dat de vrouwen die hem beschuldigen te lelijk voor hem waren.

Trump: i did not did say that

3:55 Clinton houdt haar verhaal over gelijkheid en dat Amerika geweldig is.

3:57 Trump: Nobody has more respect for woman than i do

3:57 Trump valt Clinton aan op haar @-mails. En haalt een hoge generaal aan die de gevangenis in moet omdat hij gelogen heeft. Volgens hem moet Clinton ook de gevangenis in.

3:58 Clinton neemt even het lijstje van mensen de hij beledigd heeft door, waar bijvoorbeeld een gevangengenomen veteraan, en een gold star family ( familie van een gevallen soldaat) staan.

3:59 Volgende onderwerp: Fitness to be president. De moderator gaat verder over de Clinton Foundation, en de schandalen die hier bekend over zijn geworden.

Iedereen praat nu door elkaar heen, met als winnaar Trump.

4:01 Clinton hakt in op de Trump foundation, wat één grote fucking grap is.

4:03 Clinton hakt in op de Tax Returns van Trump, die hij niet openbaar gemaakt heeft. Volgens haar betalen sommige ongedocumenteerde immigranten wél belasting, in tegenstelling tot hem, de miljardair.

4:05 Trump zegt dat hij in een heel mooi Trump gebouw zat vandaag, en Clinton merkt op dat het gebouwd is door Chinese arbeiders, waarmee ze gelach ontlokt bij het publiek

4:07 Trump zegt dat hij op het moment van de uitslag pas bekijkt of hij deze accepteert. Bij het vorige debat zei hij nog dat hij dit ongeacht de uitslag wel zou doen.

4:08 De moderator vraagt of hij echt van plan is om de uitslag niet te accepteren, wat een verandering van de traditie zou zijn, waardoor de overgang van de macht op dit moment vredig en rustig verloopt.

4:09 De vraag is of  de kandidaten Amerikaanse interventie zouden plegen in het Midden- Oosten mocht daar weer een machtsvacuüm ontstaan ( als bijvoorbeeld IS verslagen is)

Clinton zegt dat ze niet met troepen op de grond actie zou ondernemen.

Trump geeft geen antwoord op de vraag, maar valt alleen maar het gevoerde beleid aan.

4:16 Trump zegt weer dat hij niet voor de oorlog in Irak was, en Clinton zegt dat dit wel zo is. Online kun je bewijs vinden volgens haar.

Trump: WRONG, WRONG

4:17 Trump zegt dat John Podesta en Bernie Sanders niet achter Clinton staan. Clinton zegt dat Sanders haar gewoon steunt,

* tussen de regels door zegt ze dus eigenlijk dat hij niet zo moet zeuren.

4:19 De moderator zegt dat Trump dingen heeft gezegd in dit debat die niet waar zijn, zoals over Aleppo. Dat wordt namelijk helemaal niet overwonnen, zoals Trump zegt.

4:21 Trump zegt dat er tienduizenden vluchtelingen met IS ideeën Amerika ingelaten zijn.

4:23 Het gaat over de no-flyzone die Clinton wil instellen. Ze zegt dat er eerst overlegd moet worden over deze zone, voordat hij wordt ingesteld.

4:24  volgens de moderator zorgen de plannen van Clinton en Trump voor respectievelijk 80 en meer dan 100 miljard aan nieuwe nationale schuld.

Dit moeten ze allebei uitleggen van de moderator.

Clinton zegt dat ze overal voor gaat betalen met belastingen op de rijken.

4:32 het volgende onderwerp is de gezondheidszorg, en of ze deze betaalbaar zouden houden in de toekomst.

Allebei een ongelooflijk vaag antwoord.

4:34 ze krijgen allebei één minuut om te vertellen waarom zij tot president gekozen zou moeten worden.

4:34 Clinton praat over talenten en over haar ervaring, en dat ze iedereen nodig heeft.

4:35 Trump praat over Immigratie, recht, veiligheid, minderheden en wat hij voor ze gaat doen, hij zegt dat hij Amerika weer sterk gaat maken. Hij zegt dat je 4 jaar meer van Obama krijgt als je op Clinton stemt.

*Daar zou echt niemand slechter van worden.


Dat was het dan. Het debat is afgelopen, en ook nu worden er geen handen geschud. Trump deed het veel beter dan in de vorige twee debatten, en Clinton was gewoon weer solide. Ik denk dat we van een gelijkspel kunnen spreken.

4:45 Ik ga slapen, een fijne dag nog.Elias Marseille

Reacties

Populaire posts