Waarom dit uitmaaktKSI is boos. Heel erg boos. Op wie? Zijn eigen fans. 

KSI is de grootste Engelse Youtuber die er is. Hij heeft 14,8 miljoen abonnees, en zijn populairste filmpje heeft bijna 40 miljoen views. Een invloedrijke jongen dus, maar ook nog eens onder een groep die ontzettend moeilijk te bereiken is: gamende jongens van 9-20 jaar.

Hij begon met filmpjes waarin hij FIFA speelde, en steeg in populariteit. Hij is zelfs zo populair dat hij met een andere Youtuber, Casper Lee ( 6,8 miljoen kijkers) een film opnam, Laid in America.


Tot zover geen reden om van leer te trekken tegen je eigen fans, toch?

Maar toch is hij boos. De film kwam recent uit, en hij werd veel gekeken, maar niet gekocht. Een half miljoen fans keken de film illegaal. En bij de film steeg het meteen naar plek 1 op de ranglijst van meest gedownloade films.

Zijn fans zijn namelijk gewend dat YouTube de 'ALLES IS GRATIS PARTY' is. Maar zoals KSI ook in het onderstaand filmpje uitlegt, is dit bij films niet zo. Dit omdat er honderden mensen aan een film als Laid in America werken.

En aan de meeste filmpjes op Youtube wordt maar door één persoon gewerkt; de Youtuber zelf.

Dus KSI zag dit allemaal gebeuren en maakte het volgende filmpje:


Hier uit KSI op karakteristieke wijze zijn onvrede tegenover zijn fans.

Ik denk dat dit heel veel uitmaakt op het gebied van illegaal downloaden en het 'alles is gratis' principe dat door de nieuwe sterren van deze tijd, YouTubers, gepropagandeerd is. Op YouTube is alles gratis, en dus is er geen enkele YouTuber die het nodig vind iets met het probleem van illegaal downloaden te doen.

Maar nu zijn deze sterren zover dat ze groot genoeg zijn om dus bijvoorbeeld zelf ook films te gaan maken op de traditionele manier. En dus ondervinden ze dezelfde problemen die filmmakers al tijden ondervinden.

Dus is er voor hen opeens de noodzaak om hun publiek aan te spreken op illegaal downloaden. En onderschat niet de enorme invloed die YouTubers hebben op jongeren.

Zoella, een andere populaire Britse YouTuber, schreef bijvoorbeeld een boek. Dit zorgde ervoor dat boekwinkels niet wisten waar ze de boeken nog vandaan moesten halen, zo gewild waren ze. Het verkocht meer boeken in de eerste week dan J.K fucking Rowling.

Laat dit even tot je inzinken: KINDEREN DIE WILLEN LEZEN. Dat was tot voor kort een met uitsterven bedreigde groep. Maar deze YouTubers krijgen jongeren dus daar waar volwassenen ze met talloze spotjes probeerden te krijgen; in de bioscopen, lezend op de bank.

En dat is een ontwikkeling die wat mij betreft helemaal niet slecht is. Want dankzij een schreeuwende jongen en een matig getalenteerde schrijfster is er weer hoop voor de film en boekenwereld.


Elias Marseille
Reacties

Populaire posts