Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Hier is hoe ik de race beleeft heb.


Het is woensdagochtend,  9 november. Ik wordt wakker en hoop dat ik gedroomd heb. Ik heb de hele avond het binnenkomen van de verkiezingsuitslagen gevolgd, en hier deed hier live verslag van. Ik stopte hier om 5:46 mee. Toen verklaarde de NOS dat Trump Georgia had gewonnen, en kon ik het niet meer aan. Ik ging naar bed. 

En toen ik wakker werd, zag ik Donald Trump een speech geven, waarvan niemand had gedacht dat hij hem ooit zou gaan geven; zijn overwinningsspeech.

Op 16 juni 2015 kreeg ik een melding van NU.nl. 'Donald Trump kondigt nu zijn kandidaatschap aan'. Ik keek de hele speech uit. Mijn eerste gedachten waren zoiets als:

- Hij praat raar
- Hij noemde net een grote bevolkingsgroep rapists
- Hij heeft echt raar haar

Eindoordeel: deze gast zal wal geen serieuze kans maken.Daarvoor had ik al op 12 april de speech van Clinton gezien waarin ze haar kandidaatschap aankondigde. Ik vond het een goede speech, en was het met haar punten opzich wel eens.

Ik herinner me nog wel dat mijn moeder zei: 'Kijk het waait, maar haar haar blijft helemaal goed. Echt heel nep'In de loop van die zomer werd ik meer fan van een andere Democratische kandidaat, Bernie Sanders. Ik werd een Bernie-fan en hoopte dat hij de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden.

Voorverkiezingen
Ik volgde de voorverkiezingen op de voet. Aan de democratische kant waren de eerste staten hoopvol voor Sanders. Hij verloor met 0, zoveel % in Iowa, en vervolgens met 80% in New Hampshire.

Trump verloor Iowa, maar de volgende staten won hij.


Uiteindelijk wonen Clinton en Trump de voorverkiezingen. Ik was hevig teleurgesteld dat het Sanders niet gelukt was om met name in het zuiden van de VS genoeg kiezers aan te spreken om te winnen.Conventies
Ik was op vakantie toen ze plaatsvonden, maar keek elke speech die er gegeven werd terug.

Ik was onder de indruk van de speeches van de Obama's, en vond het mooi dat de Democraten als eerste grote partij van Amerika een vrouw als presidentskandidaat nomineerden.

Trumps conventie brak natuurlijk met alle traditie. Hij lapte al het protocol aan zijn laars. Zo verscheen hij niet, zoals gebruikelijk is pas op de laatste dag. Nee, de hele conventie door was hij al te vinden.

Ik walgde van Chris Christie's 'LOCK HER UP' spel met het stadion.debatten
Drie keer bleef ik tot diep in de nacht op om de debatten live te volgen. Drie keer zag ik een vrouw die Trump op bijna alle gebieden de baas was. Drie keer zag ik dat Clinton kennis van zaken had, en uitstekend in staat was om uit te leggen wat haar plannen waren voor Amerika. Trump heb ik zelden een plan helder horen uitleggen.

Het was mij na de debatten wel duidelijk; Clinton zou deze verkiezingen dik gaan winnen.Verkiezingsnacht
Staat na Staat gaat naar Trump. Swing States waarvan aanvankelijk werd gedacht dat het spannend zou worden, bleken een gemakkelijke prooi voor Trump. Alleen Florida was lang spannend, maar voor de rest was het Trump, Trump, Trump.

En dus schrijf ik dit wetende dat we de komende vier jaar een Amerikaanse president in het Witte Huis hebben zitten die luistert naar de naam Donald J. Trump.

Dat vind ik doodeng.Elias Marseille
Reacties

Populaire posts