Waarom heeft Trump gewonnen?


Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Hoe is dit mogelijk? 

De eerste en voornaamste reden: boze witte mannen. Zij stemden gisteravond massaal op Trump, en hielpen hem hiermee aan de overwinning. Ze zijn laagopgeleid, werkloos, en teleurgesteld in de overheid.

Maar hoe komen die boze witte mannen dan zo boos?

Stel je voor: je hebt een baan waarvoor je geen, of een lage opleiding voor nodig hebt. Je werkt bijvoorbeeld in de landbouw, of als fabrieksarbeider. Daar is natuurlijk niks mis mee. Je kan er je gezin mee onderhouden, en er lijkt geen vuiltje aan de lucht.

Maar dan sluit jou land vrijhandelsverdragen. Dit betekend onder andere dat bedrijven hun fabrieken verplaatsen naar een land waar de arbeiders hetzelfde werk doen, maar dan voor minder geld.

Of, als je in het zuiden van de VS woont, wordt je werk overgenomen door een illegale immigrant uit Mexico. Hij wil langer werken, en voor minder geld dan jij. '

Dus wat doen de directies van deze fabrieken? Ze ontslaan de arbeider, of verplaatsten de fabriek.

Van het ene op het andere moment ben je als blanke arbeider dus werkloos. En het lijkt er niet op dat er nieuwe banen bijkomen, of dat je baan nog terugkomt.

Dus ben je boos, en kijk je naar de politiek. Wie doet er iets tegen deze vrijhandel? Wie komt er op voor jouw rechten?

Als je naar de afgelopen 10 jaar kijkt, of zelfs verder, dan zie je dat bijna alle toppolitici vóór die vrije handel waren. Ongeacht of ze nu links of rechts, zwart of blank waren.

Dus je kan je voorstellend dat onze werkeloze en laagopegeleide arbeider boos is. Niemand lijkt iets om hem en zijn werkeloosheid te geven.

Maar dan; uit het niets is er dit jaar opeens een kandidaat die zijn kandidaatschap begint met alle Mexicaanse immigranten uitmaken voor verkrachters en criminelen. Hij beledigd dezelfde mensen die jij verantwoordelijk houdt voor je werkeloosheid. De naam van deze kandidaat is Donald Trump.

En hij gaat naar de fabrieken die nog wel in de USA staan, maar waar geruchten over zijn dat de top van het concern deze wil verplaatsen naar een lagelonenland.

Trump zegt tegen de topmannen van een Fordfabriek: 'Als jullie je fabriek verhuizen, dan hef ik op jullie auto's een 30% importtaks. Dan koopt niemand in Amerika ze meer'

Dit spreekt die boze arbeider natuurlijk ontzettend aan. Iemand van buiten het systeem die zegt wat jij denkt, en die hard op weg is om hier ook naar te handelen.Angst, en simpele oplossingen
Maar Trump speelt niet alleen in op de woede van mensen. Hij speelt in op een emotie die minstens even sterk is: angst.

Anno 2016 zijn mensen bang voor terrorisme. En terroristische aanslagen worden meestal gepleegd door radicale moslims. Dus stelde Trump voor om ze niet meer het land in te laten, omdat het eerst weer veilig moet worden.

En de blanke arbeiders die nog wel een baan hebben, maar die bang zijn om deze aan een illegale Mexicaan kwijt te raken?

Daar heeft Trump ook een oplossing voor. Hij wil een muur bouwen. Op de grens tussen Mexico en de USA. Zo kunnen die Mexicanen niet zomaar meer het land in.


Simpel en goed te begrijpen
Dit zijn simpele oplossingen. Oplossingen die iedereen begrijpt. Ook als je niet hoogopgeleid bent.

En of die plannen van Trump nu realistisch zijn of niet, dat maakt je, als je een boze arbeider bent niet meer uit. Je wilt oplossingen. Oplossingen voor jouw problemen. En er is maar één presidentskandidaat die die oplossingen deze verkiezingen in simpele vorm serveerde; Donald J. Trump. De nieuwe president van de Verenigde Staten


Elias Marseille

Reacties

Populaire posts