De man achter de politicus

Politici zijn gewetenloze zakkenvullers. Hebben geen geweten. Handelen enkel in hun eigenbelang. En ze zijn bovendien nog arrogant ook. Toch? Misschien niet. Er kwam namelijk onlangs een documentaire uit over één van de toppolitici van Nederland. En hier zag ik iemand anders dan de inhalige zakkenvuller die ik verwacht had. 

Ik was hem al weer bijna vergeten: Frans Timmermans. Je weet wel, die man door MH17 even wereldberoemd was. En die nu Vicevoorzitter van de Europese Commissie is (AKA; heel hoog).

Hij haalde het nieuws in Nederland ook omdat hij zoveel talen sprak. Nederland was trots op deze zuidelijke politicus, die ons land op het hoogste toneel vertegenwoordigde.

Maar natuurlijk waren er ook slippertjes na deze hoogtepunten. Zo ging hij de mist in aan tafel bij PAUW. Bekijk het hier. Hij vertelde dat een MH17 slachtoffer een mondkapje om de mond had gehad, terwijl dit nog niet bekend was.

De kritiek was daarna altijd dat hij te ijdel zou zijn, en altijd interessant gevonden wilde worden.

En nu is er dus een documentaire over hem. In deze documentaire krijg je een uniek inkijkje in hoe zijn leven eruit ziet, en hoe hij is als er niet 100 camera's op hem zijn gericht.

Deze documentaire is op zijn sterkst tijdens de koddige scenes. Zo zie je hoe Timmermans naar een wedstrijd van Roda JC gaat, op de fiets en met sjaaltje om.
Je ziet hoe hij in zijn eentje naar zijn jet hobbelt


 Hij samen met zijn gezin zijn nieuwe schoenen bespreekt


Als hij samen met zijn zoon treurt om een verlies van Roda JC ( zijn favoriete club)


Zelfs bij het sporten van zijn zoon aan het werk is. Maar je ziet ook de politicus die volledig afhankelijk is van de medewerking van alle partijen die betrokken zijn bij de problemen waar hij zich mee bezig houdt. Dus als hij een vluchtelingenkamp bezoekt, kan hij ook niet meer beloven dan: 
Ik denk dat we Frans Timmermans, en andere politici toch een iets genuanceerder oordeel moeten toebedelen. De hele documentaire lang zie je Timmermans vechten voor mensen die hij soms niet eens kent. En hij geeft daar een hoop voor op. Tijd met zijn zoon doorbrengen bijvoorbeeld. En ja; hij geniet duidelijk van de aandacht. Maar er is nog iets anders wat hem drijft. En ik denk dus dat dat het helpen van andere mensen is. En dat vind ik best een openbaring.


Bekijk de documentaire hier.


Elias Marseille

Reacties

Populaire posts