Ed Sheeran; waarom hij de grootste artiest ter wereld is.

Ed Sheeran


Toen zijn laatste album X uitkwam kocht ik het. De liedjes Sing en Don't vond ik leuk, mijn ouders konden hem ook wel pruimen. Meer dan dat was het ook niet. Ed Sheeran was in 2014 niet mijn favoriete artiest. Maar dat is compleet veranderd, en ik zal proberen uit te leggen waarom. 

Blits kapsel
Waar zal ik deze lofzang beginnen? Oké, first things first. Het knapste wat hij gepresteerd heeft vind ik dat hij zich in een op uiterlijk gefixeerde business naar de top heeft gezongen. Charme en goede muziek. Ed Sheeran heeft geen blits kapsel nodig om de hitlijsten te domineren. En dat is iets wat je niet vaak meer ziet. Hij laat zien dat authenticiteit nog steeds gewaardeerd kan worden. Hij is niet bang om toe te geven dat hij veel bier drinkt, veel ongezond eet, regelmatig een jointje opsteekt en er los neukt. Dat zijn dingen waar je popartiesten van vergelijkbare grote, denk Justin Bieber, niet zó direct over zult horen praten.Toen ik me ging interesseren in de mens achter deze hitmachine raakt ik onder de indruk van hem. Op zijn zestiende stopte hij met school op zich volledig op zijn muziek te gaan focussen. Hij volgde in Londen wat tekstschrijfcursussen, en voor de rest was hij dakloos. Hij trad zo vaak mogelijk op. Als er ergens een open podium was in London, dan was Sheeran er te vinden. Na zijn optreden ging hij dan zuipen met de mensen die daar waren, en vroeg hij aan iemand of hij op zijn bank mocht slapen. Als dit niet lukte bracht hij de nacht door in de metro. Daar sliep hij dan, om s'ochtends dan weer te gaan optreden, of liedjes te schrijven.

Dit ritme hield hij drie jaar vol. Van zijn zestiende tot zijn negentiende was hij met niks anders bezig dan optreden en overleven. Kun je je dat voorstellen?

Hij gaf het bijna op, maar toen mocht hij mee op tournee als supporting act  van een band, Just Jack. De rest is geschiedenis. The A-Team werd een wereld hit, en zijn eerste album, Plus een kaskraker.Persoonlijkheid
Charismatischer dan  Ed Sheeran zul je ze niet snel vinden. Charisma is iets wat moeilijk te vangen is. Laat staan te beschrijven. Onlangs bracht hij zijn nieuwe album uit, met bijbehorende perstour. Er is geen radiostation meer te vinden dat hem niet heeft mogen interviewen.

En hoe hij het doet is me een raadsel, maar als ik naar die interviews luister ben ik elke keer weer geboeid. De manier waarop hij anticipeert op de vragen van de interviewer, op een schitterende manier tijd rekt door te twijfelen, en dan een antwoord bedenkt dat interessant én leuk is, het is een kunst die hij tot in zijn vingertoppen beheerst.


De muziek
Dan de muziek. Nooit een valse noot. Nooit. Alles live, altijd zonder band. Hij en zijn gitaar, en natuurlijk die geweldige stem. Verder gebruikt hij alleen nog een loop pedal,  hiermee neemt hij stukjes op die hij live speelt op het podium, zodat hij iets van achtergrondritme heeft. Je ziet niets minder dan een waar geluidskunstenaar aan het werk als hij daarmee bezig is.

Hij is trouwens niet alleen maar goed in het zingen van zoete liedjes als The A-team. Wat niet heel veel mensen weten ( zeker als je geen fan bent) is dat hij nog heel behoorlijk rapt ook. Luister eens naar live versies van You need mee, i don 't need you, en take it back. Daar free-styled hij erop los.

De Beste zijn
Van het album X uit 2014 zijn er ongeveer 8.600.000 miljoen exemplaren verkocht. Met zijn nieuwe album Divide wil Sheeran de grootste artiest ter wereld worden. Daarvoor zou het het record van Adele moeten breken. Zij verkocht van haar album ongeveer 20 miljoen exemplaren. 

Een week geleden kwam Divide uit, en het werd in de eerste dag 56,7 miljoen keer gestreamd. Hij verpulverde hiermee het record van The Weeknd, die met zijn album Starboy op de eerste dag 29 miljoen keer. Sheeran lijkt dus goed op weg om zijn doel te halen: groter worden dan Adele. 


Conclusie 
Ed Sheeran spot met alle wetten die er aan succes in de popindustrie verbonden lijken te zijn. Hij maakt goede muziek, die een breed publiek aanspreekt. Hij blijft ondanks zijn enorme succes down to earth en is gewoon zichzelf. Dit alles maakt dat ik hem de beste, en leukste artiest ter wereld vind.

Elias Marseille 

Reacties

Populaire posts