Jesse Klaver in concert valt tegen

Gisteravond hield Jesse Klaver van Groen Links in een uitverkocht Afas Live een toespraak voor 5.000 geïnteresseerden. Ik was erbij en ging ongeïnspireerd terug naar huis.  

Klaver wordt in de media algemeen de hemel in geprezen; jong, knap, de nieuwe leider op links. Dit zorgde ervoor dat ik ontzettend benieuwd ben naar wat het precies is wat mensen zo aantrekt in Klaver.

Bij aankomst in het Afas Live struikel ik over de cameraploegen. Iedere journalist wil graag een Klaver-fan voor de camera hebbe;. Waarom zijn ze fan van hem? Wat bracht ze hier vanavond? Het publiek is diverser dan het gemiddelde publiek van het Afas Live. Veel mensen van ongeveer 40, wat groepjes jongeren, en alles wat daar een beetje rond zweeft.

Als een echte popster heeft Klaver een heus voorprogramma. Het bestaat uit verschillende artiesten/schrijvers/BN'ers die zich verwant voelen met GroenLinks. Als eerste is er een columniste van De Correspondent die een mooi verhaal vertelt over zichzelf en haar zoektocht naar feminisme.

Zij wordt gevolgd door een verhalenverteller die ons in en uit laat ademen ( het publiek doet enthousiast mee) en een rapper waar ik nog nooit van heb gehoord, Djiggi Djé die vraagt om een line of death midden in de zaal (zijn verzoek hiertoe wordt door het publiek weggelachen). Ook Eric Corton, voorheen werkzaam voor 3FM is van de partij. Hij presenteert de avond. Het klinkt vertrouwd als hij ergens midden in zijn verhaal vraagt om vooral te doneren aan GIRO 555. Dat deed hij ook al toen ik nog op de basisschool zat.

Nadat het voorprogramma zich onder beleefd geklap heeft verwijderd van het podium, is het tijd voor de grote ster van de avond. Onder luid gejuich komt Jesse Klaver het podium opgelopen. Met opstroopte mouwen, en een grotere neus dan ik had verwacht. Hij houdt zijn verhaal, dat vol zit met clichés en zinnen die rechtstreeks gekopieerd zijn uit het partijprogramma.

Het idealisme van Klaver is duidelijk te horen. Hij vertelt over zijn geloof dat Groen Links de grootste partij van Nederland kan worden. Om mij heen zie ik mensen wat vertwijfeld kijken. Ze willen best in Klaver geloven. Maar dit gaat wel heel ver...

Humor heeft hij wel. Op de gepaste momenten gooit Klaver er een luchtig grapje in, dat het goed doet bij het publiek. Als Klaver zijn grootste hit ten gehore brengt: 'de andere partijen hebben klimaatverandering niet op 1 staan' , krijgt hij een lang en enthousiast applaus. Dit is bij uitstek hét onderwerp van de partij, zo wordt duidelijk. Ook immigratie, en dat we goed moeten zorgen voor mensen die vluchten uit een ander land, kan bij het publiek op veel bijval rekenen.

Nadat de speech is afgerond is het tijd voor de vragensessie. De vragenstellers zijn van te voren met zorg gekozen; bij GroenLinks nemen ze geen risico met spontaniteit.

Zo is er bijvoorbeeld een meisje dat vraagt: 'Hoe ga je je plannen betalen?' Klaver komt niet echt met een kloppende rekensom maar zegt in het kort: 'Met een heel grote verandering kan het'. Wat het publiek zonder morren slikt.

Nadat hij de ingestudeerde antwoorden heeft gegeven, verlaat Klaver onder luid gejuich het podium. Daarna verlaten ook de mensen die op de lijst van GroenLinks staan, en de hele show achter hem hebben gezeten, het podium.

Concluderend: het was de grote Jesse Klavershow. De andere kandidaten van GroenLinks zaten zwijgend op het podium, Klaver hield zijn speech. Er is geen poster waar Klaver niet op staat. GroenLinks is Jesse Klaver. Niet andersom.

Dat het enthousiasme voor Klaver groot is,  is wel duidelijk. Maar of hier de bouwstenen worden neergelegd voor een grote politieke beweging, dat is maar de vraag. Zijn al deze mensen er straks ook nog als Klaver er mee stopt? Hoeveel blijft er van dit enthousiasme over als de uitslag op 15 maart tegenvalt? Het zijn vragen waar we in de toekomst antwoord op gaan krijgen, en over de antwoorden ben ik niet optimistisch gestemd.


Elias MarseilleReacties

Populaire posts