NRC maakt grote foutVanavond werd bekend dat de NRC zich terugtrekt uit de kiosk van Blendle. Dit vind ik echt ontzettend jammer. En wel om de volgende redenen. 

Eerst: wat is Blendle?
Blendle biedt artikelen per stuk aan. Je betaalt voor een artikel een klein bedrag, dat meestal onder de euro zit. Ook hebben ze sinds kort een nieuw abonnement dat je kunt nemen; Blendle Premium. Je betaalt elke maand 9,99 euro en mag dan elke dag minimaal 20 artikelen gratis lezen. Deze zijn voor een deel samengesteld door een Algoritme, en voor een deel door een redactie.

Eerst deed iedereen in de kranten/tijdschriften branche mee. Maar nu trekt de NRC zich dus terug uit de kiosk van Blendle.

Persoonlijk ben ik groot fan van Blendle. Waarom?
Blendle zorgde ervoor dat ik betaalbaar de beste journalistiek van alle kranten kan/kon lezen. Want toen ze opgericht werden, ongeveer 3 jaar geleden, zorgde dit ervoor dat ik niet meer met de krant van mijn ouders hoefde mee te lezen. De prijzen op Blendle waren zelfs voor een 14-jarige goed betaalbaar. Dit zorgde er dus voor dat ik meer een meer de krant ging lezen. Ook kon ik me oriënteren: welke verhalen waren interessant? Wie bedreef de beste journalistiek?


Geld
Een studentenabonnement op het NRC kost 126 euro. Dat is voor een scholier een klein vermogen. Dat geef je niet uit aan alleen maar de krant. Nu ben ik niet heel goed ingelicht over de financiën van de gemiddelde student, maar op het lijstje van: 'hier spendeer ik mijn geld aan' staat de krant laag.

Voor volwassenen zijn de kosten van een abonnement maar een klein deel van hun inkomen. Net zoals de artikelen van Blendle voor mij een klein deel van mijn inkomen zijn. Blendle trekt die ongelijkheid dus recht. En dat vind ik echt een heel erg goede zaak.

Maar nu stopt de NRC er dus mee. En raken ze mij als lezer kwijt. Ik heb gewoonweg geen 126 euro klaarliggen.

The New York Times heeft voor middelbare scholieren het volgende abonnement: voor 1 euro per week lees je daar alles digitaal. ALLES.

In Nederland is er geen enkele krant die iets soortgelijks aanbied. Ook het NRC dus niet.

Maar Blendle nivelleerde voor mij de prijzen voor journalistiek naar een niveau waarop het voor mij als jongere ook betaalbaar werd. En dat is heel veel waard. Zo'n initiatief dient gesteund te worden. Niet afgebroken. Want dan graaf je als krant op de lange termijn je eigen graf.

Bah, gratis geld
De NRC denkt het met abonnees wel te gaan redden. En voor de komende jaren zal dat zeker het geval zijn ( oude mensen leven namelijk nog wel even). Maar de aanvoer van betalende abonnees droogt op. Dat weten we allemaal. Blendle was druk bezig met irrigeren, en bracht 2,5 ton van jonge, betalende Blendle gebruikers. NRC haalt er zijn neus voor op.


Elias Marseille

Reacties

Populaire posts