Dunkirk grijpt je aandacht en laat niet meer los
Dunkirk is een waar meesterwerk. Geen discussie op dit punt. De 106 minuten durende oorlogsfilm grijpt je aandacht vanaf de eerste seconde en houdt deze vast tot het laatste woord gevallen is en de aftiteling begint. 

Wat als eerste opvalt aan deze constant spannende film: er wordt heel weinig in gepraat. In de eerste scenes komt de ernst van de situatie extra hard binnen doordat mensen rennen, duiken en gepijnigd in de camera kijken, en geen tijd hebben voor leuke zinnetjes. 

Als er al schoten vallen, dan zie je de vijanden niet. Je ziet enkel de inslaande kogels, de rennende mensen, maar nooit de vijand. Dit maakt het denk ik realistischer, want als je in een echte oorlog de vijand ziet, dan weet je zo'n beetje wel dat je verloren hebt geloof ik. 

De film volgt drie verschillende facetten van de strijd. De situatie op het strand, de gevechten in de lucht, en de tocht die een oude man en zijn zoon maken in hun bootje op weg naar het strand van Dunkirk. 

Tom Hardy in de lucht
Mark Rylance als dappere zeevaarderHet verhaal gaat over het ingesloten Engelse leger, dat door de Duitsers is teruggedreven naar de Franse kust. Ze zijn omsingeld bij het Franse plaatsje Dunkirk, maar uiteindelijk kunnen ruim 300.000 van de 400.000 mannen op het strand uit hun uitzichtloze positie bevrijd worden. Dit is mogelijk door de hulp van een grote vloot van boten van burgers. Deze zijn nodig omdat de marineschepen van de Engelsen de hele film door tot zinken worden gebracht.De film volgt voor een groot deel Fionn Whitehead, die een Engelse soldaat speelt, en zijn weg van de uitzichtloze situatie op het strand naar huis, naar Groot-Britannië. In zijn kielzog volgen Harry Styles ( van wie je even vergeet dat hij een van de grootste popsterren van het moment is) en Aneurin Barnard (franse soldaat).

Tijdens het bekijken van zijn debuut op het witte doek vergeet je wie Harry Styles is

Ik vind de film fascinerend. Het brengt oorlog op een vrij rauwe manier in beeld. Geen heldendaden. Geen mooie daden van moed. Enkel wanhoop, angst, en situaties waarin het overlevingsinstinct van de soldaten boven komt drijven. 

Wat mij betreft levert Christopher Nolan een meesterwerk af. Ik heb me geen seconde verveeld, en verliet geïnspireerd de zaal. Ik raad dan ook iedereen ten zeerste aan om de film te gaan bekijken.

Elias Marseille

Reacties

Populaire posts