1 keer betast.1 keer gekeurd als een stuk vlees.1 keer vastgepakt.Een avond uitgaan in Den Burg voor een meisje van 17


8 Maart was het internationale vrouwendag. We vierden hoe ver vrouwen gekomen zijn. Ze zijn vanuit hun sterk benadeelde positie in onze maatschappij opgeklommen naar een moment waarop ze in bijna alles gelijk zijn aan mannen.

Althans, dat dacht ik. Want ook al zoekt de KLM expliciet naar een man als CEO omdat er anders teveel vrouwen in het bestuur zitten (hoe onterecht je dit wellicht ook vindt, het is in ieder geval een goede zaak dat er überhaupt veel vrouwen in het bestuur zitten), en ook al lijkt de VN bestuurd te worden door enkel vrouwen , toch is er nog veel werk te doen. Bijvoorbeeld in de kroeg.

Afgelopen nacht ging ik uit samen met mijn beste vriendin. Ik had een gezellige avond. Zij niet bepaald. En dat lag aan haar geslacht.

We waren nog niet 2 minuten de kroeg binnen, of ze vroeg aan mij of ik misschien haar hand had gepakt toen we ons door de menigte wurmden. Een ongemakkelijk moment volgde toen we concludeerden dat ik het niet was geweest.

5 stappen later sprong een dronken idioot uit de menigte op haar af. Hij greep naar haar borsten, maar greep net mis. Hij zat wel aan haar buik.  'HAHA NET GEMIST' schreeuwde hij, en strompelde verder, haar in onmacht achterlatend.

een half uur later stonden we in een andere kroeg. Op weg naar de uitgang liepen we langs twee jongens. De een zei tegen de ander 'wel rustig hier vanavond hé?' 'Ja vind ik ook' antwoorde de ander. 'maar gelukkig zijn er wel veel mooie vrouwen' zei de eerste jongen. 'waar dan?' 'draai eens naar links' (draait eerst naar rechts en dan naar haar toe). 'oh haar bedoel je? (wijst). 'ja die is wel lekker ja' (recht in haar gezicht).


Al deze incidenten, groot en klein, vonden plaats in minder dan een uur. Het verpeste de avond van mijn beste vriendin. Aangeraakt, vernederd en gereduceerd tot een stuk vlees ging ze naar huis.

Voor mij staat het symbool voor het vele werk dat er nog moet gebeuren op het gebied van vrouwenrechten. Want ook al zijn ze nu in naam aan ons gelijk, sommigen van ons mannen moeten de memo nog krijgen. En dat wordt tijd. Want de laatste keer dat ik checkte waren er in 2018 al heel veel problemen, maar zijn we eeuwen later nog steeds met z'n allen bezig met gelijkstellen van de vrouw aan de man. En dat is een schande. Laten we hier heel snel iets aan doen, want we kunnen echt beter dan dit.


Elias Marseille

Reacties

Populaire posts