Het kan dus wél; een beschaafde #twitterfight


Als Facebook het marktplein van het internet is, dan is Twitter het slagveld. Verbale oorlogen worden er met 140 tekens per bericht uitgevochten. Kamerlid of president, anoniem of op persoonlijke titel, het maakt niet uit wie je bent; het gaat hard tegen hard op Twitter. 

Maar onlangs gebeurde er iets bijzonders. Een beschaafde #twitterfight vond plaats.

Het begon allemaal met deze tweet van Arjen Lubach:

Onschuldige tweet natuurlijk, maar genoeg om mensen op de kast te krijgen: 
Natuurlijk was Lubach niet te beroerd gezellig het vuurtje nog wat op te stoken: Vervolgens relativeerde hij de discussie:Toen leek alles weer rustig te worden. Totdat @Tweeter_opa zich in de discussie mengde:

En dit was pijnlijk. De moeder van Lubach overleed namelijk toen hij nog jong was, en dus raakte tweeteropa hier een gevoelige snaar.

Lubach reageerde:

En dit is normaliter het punt waarop het ongezellig wordt. Wat begon als een discussie over babyboomers, op ludieke wijze aangezwengeld door Lubach, ontspoorde nu in het maken van pijnlijke opmerkingen over overleden ouders. Alle ingrediënten voor een ordinaire online scheldpartij waren aanwezig, zo zou je verwachten.

Maar toen gebeurde er iets wat ik zelden op het internet heb zien voorkomen:Men haalde even adem, en in plaats van escalatie vond er verzoening plaats. En dat is bijzonder op een platform Twitter, waar het makkelijk is om zonder er al te veel bij na te denken de meest vreselijke dingen te roepen, best bijzonder

Belangrijk is ook dat vervolgens de persoon die zich kwetsbaar opstelt (in dit geval @tweeter_opa) wordt beloond hiervoor door degene die aangevallen is, zoals Lubach hier doet. Dit is cruciaal, want zo blijft er ruimte voor @tweeter_opa om weer door te gaan, en geen gezichtsverlies te leiden.

Laten we dit moment koesteren, en als voorbeeld nemen. Op social media kun je met elkaar in discussie. Je kunt er grappig doen. Maar er is daar ook ruimte om te erkennen dat je even fout zat.

Over je eigen schaduw heen stappen, en weer verder gaan.

Lubach en Tweeter Opa hebben laten zien dat het kan. Nu wij nog.Elias Marseille

Reacties

  1. Nice Post Dear! i like your article, thanks for sharing the information. Awesome images and content flow, i am also an content writer, write interesting and amazing articles
    Best Wedding photographer in jaipur
    Web design company in jaipur
    call girls in jaipur

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts